miercuri, 6 mai 2009

Portarii

Vrei să intri undeva. Neesential unde, eşti afară şi vrei înăuntru. Pentru varii motive. Cine te întâmpină în majoritatea locurilor? Câte un PORTAR. Fie că îţi cere bani ( pe drept sau pe nedrept ), fie că te întreabă de sănătate, cine eşti, pe cine cauţi şi de ce pula lui vii taman la ora aia, că nu vezi tu că s-au terminat peste o oră orele de vizită, fie că îţi cere buletin, carnet de student apoi se apucă cu o încetineală demoralizantă să scrie datele, fie că vrea să se bage în seamă, whatever, dai peste tot peste ei. Doar – nu-i aşa –, sunt nişte personaje hyper importante, chiar şi pentru simplul motiv că tu eşti afară şi vrei înăuntru.


Portarii ăştia sunt coşmarul vieţii oricui care are o treabă şi se grăbeşte să intre undeva. De fapt portarul e un individ cu timp. Cred că majoritatea sunt perverşi, iar cea mai mare plăcere a lor e să fută. Timpul altora, că pe al lor s-au săturat să-l fută de zeci de ani de când păzesc poarta aia nenorocită. Evident, au ochiul format şi îşi aleg cu mare atenţie victimele doar din cei care se grăbesc şi au ceva important de făcut. Îmi imaginez portarul ca un criminal în serie care stă tăcut în cuşca lui şi îşi studiază cu atenţie victimele înainte de a lovi scurt şi necruţător. " Alo, alo, domnu’ încotro ?" . " La etaju’1". "Unde la etaju’1 ?". "La firma Cutare care pune plachiuri la bocanci". "La cine la firma Cutare care pune plachiuri la bocanci?". "Pula mea, parcă i-ai şti tu pe toţi de la firma Cutare care pune plachiuri la bocanci !". Ei, dacă ai ajuns la faza asta te-ai futut. Se activează în el complexul pe nume " da tu cine crezi că-s eu ? " şi îti va ucide literalmente nervii. "Un buletin aveţi" ? Şi începe cu o încetineală studiată să scrie datele de pe buletin. Da chiar aşa, cine te crezi tu să vorbeşti, te crezi mai bun ca el ? Doar are şi el un fiu al unei surori vitrege la facultate. Şi de fapt puţină lume ştie că nu se mai zice portar, ci " security agent ".


Portarul de fapt e un individ frustrat. Păi nu e normal ? Şi eu aş fi frustrat dacă aş sta 8-10 ore fără să fac nimic, doar să păzesc o nenorocită de uşă prin care trec tot felul de puleţi din care majoritatea nici nu mă văd, futu-i în anus că se cred mai importanţi ca mine. Printre ei foarte frecvent vei întâlni indivizi care dacă lucră la o firmă de telefonie de exemplu o să dea 2-3 salarii pe un telefon ultimul răcnet, că doar nu se poate ca el, care păzeşte poarta unei importante firme de telefonie să fie mai prejos decât inginerii ? Şi de fapt ce mare brânză să fii "inginer" ? Ce e aia "inginer" în ziua de azi ? Toţi puleţii şi paraziţii au 2-3 facultăţi, ce mare căcat ? Şi nici măcar nu au telefon ca mine, deşi câştigă de 2-3 ori mai mult. Nişte parveniţi zgârciţi. Şi proşti. Şi încrezuţi. Lasă că-i fut eu.


Ţin minte în facultă o fază comică. Sărbătoream un coleg la el în cameră bum se obişnuieşte : cu bere, vin, o cruce, o poveste...chestii din astea lumeşti. Nu cred că făceam extraordinar de mult scandal, sau nu mai ştiu, că eram toţi pe jumătate afumaţi. Dar that’s not the point. Apare la un moment dat portăreasa – o murătură de femeie pe care n-o suporta nimeni – şi pe un ton autoritar zice " mai încet !". La care un coleg, puţin afumat şi el şi vesel zice " Doamna portăreasă, vă rog să nu ne învăţaţi pe noi gradele de comparaţie, că le ştim noi mai bine ". Ei, bineînţeles că în mintea portăresei s-a activat complexul " da tu cine crezi că-s eu ? ", de care vorbeam mai sus. Pai cine mama voastră de studenţi proşti vă credeţi ? Ce, aşa vă bateţi joc de oameni ? Ce, credeţi ca eu nu am studii ? "Da tanti, cine a zis ceva de studii ? Ştim doar că toţi care au terminat doctoratu’ visează să devină portari, dar nu toţi reuşesc". "Tu să taci, student obraznic. Că aţi putea să-mi fiţi toţi copii. Generaţie de rataţi. Staţi aici şi beţi în loc să învăţaţi. Uite tineretul din ziua de azi, de-aia a ajuns România aşa, din cauza voastră". Poftim cultură. Ce face un grad de comparaţie aruncat naiv într-o discuţie fără sens.


Una din perversinile cele mai dragi ale portarilor e să se împrietenească cu tine. Aparent e omeneşte să schimbi o vorbă cu un individ care te păzeşte zi de zi şi pe care abia îl saluţi. FALS. Să nu cazi în capcana asta perversă. Nu zic să nu-l saluţi pe om, că doar nu suntem mârlani, dar nu fă greşala să intrii prea mult în detalii, că te-ai futut definitive. Cum portarul e un individ care se plictiseşte, vei fi tot timpul calul lui de bătaie. Îţi va povesti viaţa lui, îi vei şti toate rudele, poveştile din armată şi aşa mai departe. Pentru că eşti un individ politicos şi bine crescut îl vei asculta la început, apoi nu vei mai avea scăpare. Şi nu din prietenie, pentru că nu dă doi bani pe tine, de fapt te dispreţuieşte că te crezi superior ( în mintea lui ). Nu, doar ca să te chinuie. Din perversiune. Va adora să vadă cum te chinui, cum te muţi de pe un picior pe altul, cum te uiţi la ceas disperat că întârzii la o şedinţă şi că eşti prea finuţ să îi spui : " Marş în pula mea, nu mă interesează poveştile cu soacra ta de când ai dus-o la pescuit şi a făcut diaree şi nu aveai decât frunze de urzici în apropiere".


Intrucâtva comportamentul ăsta se aseamănă cu cel dintr-o haită de orice animale sau oameni. Cel mai slab este futut. Sau cel considerat mai slab, pentru că unii oameni chiar nu se coboară la nivele inferioare. Vorba aceea "nu te pune cu prostul, că te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienţa". Îşi zic în sinea lor "ce căcat se tot ia mitocanul ăsta de mine, hai să-l las în pace, doar nu mă cobor la nivelul lui de urangutan cu păr pe pulă. S-o plictisi şi m-o lăsa în pace". FALS ! La fel ca şi mitocanul - cu diplomă de obicei şi pretenţii de mare atoateştiutor – nici portarul, nu se va opri. Amândoi trebuie pocniţi peste meclă din prima cu un papuc îmbibat bine într-un cadavru de sconcs în putrefacţie de minim 3 luni. E singura soluţie să fii lăsat în pace. Şi de obicei vei fi surprins să vezi că şi portarul şi mitocanul îşi vor retrage labele murdare de pe tine, pentru că de obicei sunt fiinţe patetice care îşi refulează frustrările din copilărie de când tata beţiv o bătea pe mama nimfomană şi îi viola cele trei surori rahitice cu coada de la făraş.


Deci, dragii mei, atenţie la portari. Sunt printre noi. Ne pândesc de peste tot ca sa ne zică "coae, nu treci", sau "coae, treci dacă dai banu’ ", sau pur şi simplu să ne fută timpul care lipseşte tot mai mult în societatea de căcat în care trăim. Feriţi-vă de ei. Şi de mitocani.

4 comentarii:

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI