marți, 16 iunie 2009

Mic ghid de cosaş începător

Înţelepciunea populară a strămoşiilor noştri care toţi au fost ţărani - deci şi noi suntem toţi nişte ţărani - zice cam aşa despre intelectuala muncă a cositului:

E bine să coseşti pe suprafeţe drepte, fără bolovani. Dacă nu se poate, ai două variante:
- Te duci în altă parte să coseşti
- Accepţi situaţia şi încerci să nu dai cu coasa în prea multe pietre.
Dacă suprafaţa plină de bolovani e chiar grădina ta, atunci trebuie să strângi din buci şi să alegi varianta 2, deoarece e stupid să te duci să coseşti gradina altuia pe gratis.

Dacă tot coseşti o grădină în pantă şi plină cu bolovani, ar fi indicat ca iarba să fie suficient de scurtă încât să se poată cosi uşor. Dacă te duci pe acolo suficient de rar şi nu ai pe nimeni de meserie care să facă operaţiunea asta din când in când, atunci ai o reală problemă: ce faci tu nu se mai numeşte cosit, ci defrişat stilul smuls dintr-un sport hibrid intre haltere şi scrimă.

Dacă tot coseşti o grădină în pantă şi plină cu bolovani, cu buruienile până în brâu, ar fi bine să faci chestia asta pe lumină, chiar dacă te bate soarele în cap de te tâmpeşte. Mai tâmpit oricum nu ai cum să fii şi măcar vezi ce drak faci .

Dacă coseşti ( sau defrişezi ) o grădină în pantă, plină de bolovani, cu buruienile până în brâu, şi când incepe să se întunece, ar fi bine să ai măcar o coasă ascuţită, care să fie a ta. Dacă nu indeplineşti nici măcar una din aceste condiţii, se pot întâmpla mai multe chestii:

- Vecinul care ţi-a dat coasa împrumut să fie nervos pe tine că ai “cosit” mai mulţi bolovani decât buruieni şi ori te scuipă între ochi ori te pune să-I plăteşti coasa la preţ de speculă.
- Vecinul care ţi-a dat coasa împrumut să râdă de tine şi să-ţi zică “ păi băi coae, doar nu credeai că-ţi dau coasa mea aia bună ( şi ascuţită ) ca să mi-o fuţi.”
- Vecinul care ţi-a dat coasa împrumut să-ţi zică cu compasiune: “io am ştiut că asta nu e treabă pentru un orăşean aşa finuţ ca tine. Mai bine chemai un băiat de aici, ii dădeai vreo 2-3-12 beri şi îţi făcea treaba ca la carte”. Bine, berile după, că altfel se face mangă şi pula cosit.

Aşa zice înţelepciunea populară. Chestii elementare, cunoscute şi aplicate de sute de ani de strămoşii noştri, dar complet ignorate de noi ăştia de la oraş, care ne credem mai deştepţi. Ştiţi voi cum zice vorba: înţeleptul invaţă pe pielea altora, prostul pe pielea lui. De data asta eu a trebuit să invăţ pe pielea mea.

Concluzie: e mai uşor să configurezi un server apache cu două tomcaturi în load-balance decât să coseşti o grădină în pantă, plină de bolovani, cu buruienile până în brâu, când incepe să se întunece şi folosind o coasă neascuţită. Cel puţin pentru mine.

4 comentarii:

  1. Pai ori pui apache, ori pui tomcat ... ce pana mea cauti cu ambele ... si mai rau ... ce pana mea cauti la cosit??!! Ne dai un nume prost it-istilor .. macar treci si tu la chestii avansate ca administrarea de oi:
    http://blog.warlock.ro/2009/04/29/ciobanas-la-stana/

    RăspundețiȘtergere
  2. Nope, trebe amandoua in cazul meu. Prietenii stie de ce.
    Si la cosit ce sa caut...imi exersam talentele. Nu de-alta dar nu mai puteam trece de atata buruiana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bei Warlock, nu-ti da cu firma-n cap. mod_proxy/mod_rewrite - ai facut si tu PHP la viata ta...

    RăspundețiȘtergere
  4. As intra in detalii tehnice cu voi, da parca nu-si au aici locul, ca e blog de caterinca nu de apache.

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI