joi, 18 martie 2010

Ze limbi

Mi-am dat seama că spaţiul acesta virtual numit de unii “blogosferă” nu este altceva decât un loc în care oamenii îşi pierd vremea ori lingându-se în cur ori înjurându-se. De multe ori se asociază în a linge pe cât unul mai cunoscut sau în a-l înjura. Nu vă impacientaţi, nu spun lucruri noi, ci vreau să ajung undeva.

Pe de altă parte oamenii aleargă după numere. Numărul de unici, de clicuri, de poziţii în diferite topuri, de comentatori, de comentarii, de oameni care i-au pus în blogroll...


Oamenilor le place în general să şi-o măsoare prin aceste numereşî să se simtă bine dacă au devansat un număr de alţii ca ei. Altfel nu-mi explic numărul mare de bannere “Sunt mai tare ca 97,324563 dintre bloggeri”. Toate numerele astea sunt mai mari decât 95%, ceea ce îi face pe toţi să se simtă bine. Nu contează că ăia 95% nu au mai scris nimic de luni întregi şi că “lupta” se dă între 1-2%. 95% sună rasurant. 95% sunt mai “proşti” decât mine.


Totuşi este la un moment dat foarte greu să fii nambăr oan în orice top s-ar face. Nu mă refer la valoare în această lume imbecilă în care toată lumea scrie şi aproape nimeni nu citeşte. Nici vorbă. De obicei cine are valoare adevărată scrie cărţi, nu pierde vremea pe bloguri. Aici mă includ şi eu, şi mărturisesc cu mâna pe inimă că n-am fost în stare în viaţa mea să scriu o proză decentă, de măcar zece pagini. Cu toate că unii mă laudă că “scriu bine” poveşti de blog. Termenul de “bine” însă e aşa de relativ, că nu are nici o valoare.


De aceea propun înfiinţarea unui nou top: ZeLimbi. Ca oricine să aibă şansa de a ajunge în top la un moment dat. Să nu fie nevoie de valoare, nici de mulţi vizitatori, nici măcar de mulţi care te-au pus la blogroll. Nici chiar de cineva care să te bage în seamă. Pentru a fi în acest nou top revoluţionar ZeLimbi tot ce trebuie să faci este să:

- Petreci cât mai mult timp pe bloguri celebre

- Dai cât mai multe comentarii care să îl lingă în cur pe proprietarul blogului

- Ai cât mai puţine interacţiuni cu ceilalţi comentatori.

- Ai cât mai mulţi comentatori la tine pe blog care îţi dau limbi, iar tu să te caci cât mai împrăştiat pe ei.

Cum funcţionează:

Este un algoritm foarte complicat, de aceea nu îl voi explica în detaliu. Doar principiile de bază. Cele două unităţi de de măsură de bază în acest top vor fi limbile date şi limbile primite. Pentru fiecare acţiune a ta primeşti un număr de limbi. Şi anume:


Limbile date:

- Pentru fiecare zece minute în care ai stat pe un blog primeşti câte o limbă dată. Însă nu este suficient să ai pagina încărcată şi să te uiţi la filme porno într-o altă fereastră. Fereastra trebuie să fie activă şi la fiecare 30 de secunde trebuie să dai refresh pe lista de comentarii la un post oarecare.

- Pentru fiecare comentariu pe care îl pui pe respectivul blog primeşti 10 limbi date. Atenţie! Comentariul trebuie să nu facă referinţă la nici un comentator anterior ( de exemplu @Gigel ), decât în cazul în care îl înjuri. Se va face o listă actualizată zilnic de înjurături care vor fi recunoscute automat. Mai mult, nu ai voie să înjuri pe oricine, ci doar pe cei care îl înjură pe proprietarul blogului. Dacă vei fi depistat că înjuri proprietarul blogului vei avea un punctaj de -50 de limbi date şi ban temporar pentru o zi. La trei banuri vei primi şi o muie.

- Toate aceste scoruri vor fi înmulţite cu numărul de limbi primite ale blogului pe care ai dat limbi şi cu inversul numărului de limbi date de acesta. Astfel încât, cu cât mai multe limbi primite are blogerul pe îl lingi (şi cu cât mai puţine date), cu atât mai multe limbi date vei avea şi tu. Mai pe româneşte: dacă lingi în cur un lingău nu e aşa de profitabil ca şi când ai linge pe unul pe care îl doare în cur de tine. Fiecare blog va primi un rating iniţial în limbi primite, pornind de la poziţia medie în ZeList în ultimul an. De exemplu Zoso va primi ratingul 1000, Cabral 999, Pitici Gratis 850 ş.a.m.d. Asta va însemna că dacă îl lingi pe Zoso în cur vei avea un rating mai mare decât dacă il lingi pe Cabral sau pe Radu.


Limbile primite

- Aici lucrurile se complică. Trebuie să convingi cât mai mulţi blogeri să te lingă în cur, dar în acelaşi timp tu trebuie să-i ignori sau să-i flitui. După modelul “Tu mi-o freci mie, iar eu mă piş pe tine”. Este un concept cu totul nou faţă de ZeList, care este de obicei pe bază de reciprocitate: “Ţi-o frec dacă mi-o freci şi tu”. Adică mă pui în blogroll dacă te pun şi eu.

- Evident, punctajul tău va creşte dacă primeşti limbi de la unul care primeşte la rândul lui multe limbi. De exemplu primeşti o limbă ( primită ) pentru fiecare comment care te laudă şi zece pentru fiecare comment gen “@Gigel: Marş de-aici troll homosexual ce eşti”. Bonus încă zece dacă Gigel revine fără să te înjure.


La final se adună limbile date cu cele primite. Observaţi că algoritmul este foarte complicat şi păstrează o balanţă fină între a da limbi şi a primi limbi. Eşti punctat şi dacă dai şi dacă primeşti limbi, dar trebuie să fii atent pe cine lingi şi pe cine înjuri, astfel încât punctajul tău să fie maxim.

6 comentarii:

  1. :)) revolutionar!ma sparg de ras...
    P.S. Uite idee de carte: foloseste-ti experienta si scrie un "cod" al blogosferei de azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare complicat algoritmul, ai dreptate....:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Algoritmul e toată șmecheria... Dar mare dreptate ai porcu dracului ce ești tu. Ia zi ... când mă faci să-mi onorez promisiunea de bere, acordată în locul votului pentru sloBLOG fest ???

    P.S. Chiar...cum de ai participat la mizeria asta de concurs...??? Nu știam că îți plac concursurile nulităților din online...

    P.S: 2 Acest comentariu se pune ca "limbă" ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai n-am vrut sa particip, dar si-a facut GMX de lucru si m-a nominalizat. Asa ca de voie de nevoie am zis sa anunt, ca sa nu ma trezesc cu 2 voturi, din care unul al meu.
    Cu berea trebe sa mai asteptam pana dupa Paste, pana cand o sa fiu in stare sa ma misc, ca m-am taiat in sfarsit la genunchi. Stii tu c-am povestit.

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI